فواید هیدروتراپی یا آب درمانی
محتوای این مطلب

در حال حاضر یکی از بهترین راه ها برای بهبود آسیب های بدنی، انجام هیدروتراپی (Hydrotherapy) می باشد؛ زیرا این روش باعث تسکین شرایط روحی بیمار شده، و همچنین با توجه به اینکه 90 درصد بدن ما زیر آب است، فشار کمتری به عضلات وارد می شود. هیدروتراپی یک نوع آب درمانی برای درمان بیماری یا حفظ سلامتی می باشد. آب درمانی با شنا متفاوت است، زیرا شامل تمرینات خاصی است که در استخر آب گرم انجام میگیرد. دمای آب در هیدروتراپی معمولا بین 33 تا 36 درجه سانتی گراد بوده که از آب استخرهای معمولی بیشتر است. برای هیدروتراپی شما به یک فیزیوتراپیست نیاز دارید؛ تا او به شما چگونگی انجام حرکات را آموزش دهد. اب درمانی بیشتر بر روی حرکات آهسته تمرکز دارد و با سایر ورزش ها متفاوت است. به صورت کلی هیدروتراپی برای کاهش گرفتگی عضلات، تقویت استخوان ها و رفع خستگی مفید و موثر می باشد. در این مقاله با فواید هیدروتراپی و انواع آن اشنا خواهیم شد.

آب درمانی یا هیدروتراپی چیست؟

هیدروتراپی یا همان آب درمانی، روشی است برای بهبود و درمان آسیب های جسمی، تسکین درد در بیماران، تقویت عضلات و ماهیچه ها، که به کمک یک فیزیوتراپیست بعد از انجام معاینات بالینی در آب انجام میگیرد. اب درمانی در واقع یک نوع فیزیوتراپی می باشد که افراد متناسب با مشکلی که دارند، در آب به انجام حرکات ورزشی و اصلاحی می پردازند. همچنین آب گرم در بهبود جریان خون، کاهش گرفتگی عضلات یا اسپاسم، و درمان استرس و اضطراب موثر است؛ به همین دلیل در بیشتر مواقع از آب گرم برای هیدروتراپی استفاده می کنند.

هیدروتراپی چیست و چه فوایدی دارد

آب درمانی چگونه انجام میشود؟

همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، آب درمانی یا همان هیدروتراپی یک نوع ورزش است که با کمک متخصصان انجام می شود؛ بنابراین مانند تمامی ورزش های دیگر نیاز به گرم کردن قبل از شروع، و سرد کردن بدن در انتها دارد. به صورت معمول آب درمانی در استخرهایی که فشار آب قابل تغییر است انجام میگیرد. هیدروتراپی مجموعه ای از حرکات کششی، قدرتی و آرام سازی مفاصل و عضلات است، و در این ورزش حرکت هایی مثل راه رفتن یا ایروبیک، تنها برای حفظ تعادل در آب انجام میگیرد. به صورت معمول در اولین جلسه از هیدروتراپی، فیزیوتراپیست یا مسئول آب درمانی، معاینه های بالینی را برای بیمار انجام میدهد تا برنامه مشخصی متناسب با نوع درد برای او در نظر بگیرند. همانطور که گفتیم در Hydrotherapy، بیشتر بدن در آب قرار دارد به همین دلیل فشاری که آب بر عضلات بدن وارد می کند، باعث می شود بدون استفاده از وزنه های سنگین، ماهیچه های بیمار تقویت شود.

استخر آب درمانی

در زمان ساخت استخر خانگی، عمومی و پارک آبی، می توانیم برنامه ای برای ساخت استخر آب درمانی هم در نظر داشته باشیم؛ که این کار باعث تکمیل بودن امکانات استخرها خواهد شد. به صورت کلی هدف از ساخت استخرهای آب درمانی کمک به کاهش دردهای عضلانی، و همچنین از بین بردن تنش و استرس افراد می باشد. ذکر این نکته ضروری است که ساخت استخرهای هیدروتراپی با رعایت اصول و قوانین خاصی می باشد و برای گرم کردن آب استخر، از روش های خاصی استفاده می کنند.

فواید و خواص آب درمانی یا هیدروتراپی

فواید و خواص آب درمانی

هیدروتراپی، نه تنها برای سلامت جسمی، بلکه برای شرایط روحی نیز فواید زیادی دارد. برای اینکه با فواید و خواص آب درمانی آشنا شوید، در ادامه به برخی از خواص آب درمانی اشاره خواهیم کرد.

تقویت عضلات بدن: فشار آب موجب کاهش گرفتگی های عضلانی و نرم شدن ماهیچه ها خواهد شد. همچنین با توجه به اینکه دمای آب بین 33 تا 36 درجه سانتی گراد می باشد، می تواند به آرامش عضلات، افزایش گردش خون و باز شدن عروق کمک کند.
رفع خستگی: یکی از فواید هیدروتراپی، کمک به آرام شدن ماهیچه ها با کنترل جریان و فشار آب، و انجام حرکات اصلاحی می باشد. به همین دلیل در استخرهای آب درمانی پدال هایی وجود دارند که با هدایت آب به قسمتی از بدن که دچار اسپاسم شده است، می تواند میزان گرفتگی بدن را کاهش دهد.
کاهش استرس: تسکین دردهای جسمی و روحی، یکی دیگر از فواید هیدروتراپی می باشد. بسیاری از افرادی که دچار افسردگی یا اضطراب می باشند، به آنها شرکت در جلسات هیدروتراپی پیشنهاد می شود؛ زیرا تماس آب با پوست، موجب تحریک گیرنده های عصبی شده و میزان ترشح هورمون ها را افزایش می دهد.
کاهش وزن: فواید هیدروتراپی در کاهش وزن آشکار است. چرا که با وجود درگیر شدن ماهیچه ها هنگام انجام تمرینات هیدروتراپی، روی بخش های مختلف بدن از جمله شکم و پهلوها کار می شود.
رفع آسیب های ورزشی: سرعت درمان قسمت های آسیب دیده در بدن، خصوصا برای ورزشکاران امری حیاتی می باشد، به همین دلیل آب درمانی نقش مهمی در بهبود این مشکلات دارد. معمولا ورزشکاران بعد از انجام عمل جراحی برای بهبود دامنه حرکتی مفاصل از جلسات آب درمانی استفاده می کنند.
سم زدایی: سونا، جکوزی نوعی آب درمانی به حساب می آیند. قرار گرفتن در حمام بخار یا سونا کمک می کند تا سموم از بدن انسان ها خارج شده و پوست شاداب تر شود.

مضرات آب درمانی

در کنار همه فواید هیدروتراپی، لازم به ذکر است که این ورزش برای برخی افراد توصیه نمی شود؛ به خصوص افرادی که دچار پارگی تاندون شده اند، انجام هیدروتراپی می تواند به تشدید آسیب دیدگی آنها کمک کند. از جمله معایب هیدروتراپی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بیماری های پوستی
  • لیز خوردن در استخر
  • گرما زدگی به خاطر حرارت آب
  • نارسایی قلبی یا افزایش ضربان قلب به خاطر حضور طولانی مدت در آب

آب درمانی یا هیدروتراپی چیست

همچنین افرادی که سابقه حمله های ناگهانی مانند بیهوش شدن ناگهانی یا صرع دارند، توصیه می شود در انجام ورزش هیدروتراپی احتیاط کنند. به صورت کلی اگر بیماری خاصی دارید و برای انجام آب درمانی دچار شک شده اید، بهتر است قبل از هیدروتراپی با پزشک معالج خود مشورت کنید.

آب درمانی به چه کسانی توصیه نمیشود؟

هیدروتراپی یا آب درمانی به افرادی که مشکلات خاصی دارند توصیه نمیشود، به همین دلیل بهتر است قبل از آن با پزشک خود مشورت کنید. هیدروتراپی برای افرادی که بیماری های زیر را دارند ممنوع می باشد.

  • دیابت
  • سرطان
  • بیماری های قلبی
  • فشار خون بالا
  • بیماری های پوستی
  • آلرژی به کلر
  • بیماری های کلیوی
  • صرع
  • تب
  • وجود عفونت
  • مشکلات تنفسی
  • تشنج
  • وجود زخم باز در بدن

از هیدروتراپی برای درمان چه بیماری هایی استفاده میشود؟

از هیدروتراپی برای درمان بسیاری از اختلال ها و بیماری ها از جمله آب درمانی برای روماتیسم، رباط زانو، آب درمانی برای سلامت روان و بسیاری از اختلال های دیگر استفاده میشود. هرچند اب درمانی برای آرتروز یا سایر بیماری ها موثر است اما بعضا در کنار آب درمانی مصرف برخی از داروها نیز تجویز میشود؛ و به صورت کلی باید با نظارت و مشورت پزشک این کار را انجام دهید.

فواید اب درمانی در استخر

انواع آب درمانی

  • هیدروتراپی خارجی: این نوع از آب درمانی یا همان هیدروتراپی، معمولا خارج استخر با استفاده از کمپرس های سرد و گرم انجام میگیرد؛ که موجب تسکین درد و آرامش فرد خواهد شد.
  • هیدروتراپی داخلی: هیدروتراپی داخلی نیز شامل حرکات اصلاحی و ورزشی است که داخل آب، برای کاهش درد و التهاب انجام میگیرد.
  • سونا: طراحی و ساخت سونا در استخرها، نوعی از هیدروتراپی می باشد. نشستن در سونا و تنظیم دما، می تواند به بهبود بعضی از بیماری ها کمک کند.
  • حمام آب گرم: این نوع از هیدروتراپی به تسکین اسپاسم های عضلانی و استرس کمک خواهد کرد. در این روش با غوطه ور شدن در آب گرم، تا حد زیادی دردهای شما کاهش خواهد یافت.
  • هیدروتراپی متناوب: در این روش ابتدا فرد وارد آب گرم شده سپس در آب سرد وارد می شود که ممکن است این فرایند برعکس نیز باشد.

تیم اچارسی ارائه دهنده انواع خدمات طراحی و ساخت استخر، سونا، جکوزی و … می باشند. برای دریافت اطلاعات بیشتر از مراحل و تعرفه ساخت استخر، می توانید با کارشناسان ما در تماس باشید.

چگونه در منزل آب درمانی کنیم؟

برای اب درمانی در منزل، معمولا از روش های ساده ای استفاده می شود که قابل اجرا باشند. برای درمان بیماری های سخت، بهتر است از متخصصانی که در مراکز هیدروتراپی حضور دارند کمک بگیرید تا منجر به بروز مشکلات ثانویه نشوید. روش های معمول و رایج آب درمانی در منزل عبارتند از:

بخور آب گرم: بخور آب گرم به تمیز شدن منافذ پوست و سینوس ها کمک خواهد کرد. همچنین می توانید از عصاره گیاهان مختلف مانند اسطوخودوس یا نعنا استفاده کنید.
آب نمک: با اضافه کردن مقداری نمک دریایی در آب گرم، می توانید پاهای خود را در آن پاشویه کنید. همچنین نمک در دفع انرژی های بد و سموم بدن بسیار موثر است.
دوش آب گرم: معمولا وقتی برای اولین بار شروع به ورزش کردن می کنید، به شما توصیه میشود بعد از ورزش دوش آب گرم بگیرید؛ چرا که انجام این کار به کاهش اسپاسم های عضلانی کمک خواهد کرد.

کلام آخر

به طور کلی آب درمانی برای رفع مشکلاتی مانند: دردهای عضلانی، گرفتگی ماهیچه ها، کاهش تنش، استرس و .. به شما کمک خواهد کرد. اما انجام حرکات در آب و بهره بردن از فواید هیدروتراپی باید تحت نظر پزشک صورت گیرد، در غیر این صورت موجب بروز مشکلات در آینده یا تشدید دردهای فعلی خواهد شد.

این پست را به اشتراک بگذارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *